De ambtenaren die de eurogroepvergadering van donderdag 18 juni voorbereiden, bespreken voor het eerst openlijk wat te doen bij een default van Griekenland.

Hoewel er in de wandelgangen in Brussel en Frankfurt al maanden gepraat wordt over ‘wat als Griekenland zijn schulden niet betaalt en de euro moet verlaten’, was het officiële standpunt nog altijd dat er geen ‘plan B’ was.

Maar dat is nu anders, schrijft persbureau Reuters. EU-ambtenaren hebben voor het eerst openlijk, dat wil zeggen tijdens een officiële vergadering, overlegd over wat te doen bij wanbetaling van de Grieken. Sterker nog, de ambtenaren achten een Grexit volgens het persbureau zelfs waarschijnlijk dan dat er voor 18 juni een complete deal ligt.

In een dergelijk scenario, zo was de conclusie, is het bijna onvermijdelijk dat de Grieken kapitaalrestricties in gaan voeren om te voorkomen dat Grieken hun geld naar het buitenland brengen. Ook zal de Griekse regering voer moeten gaan tot het uitgeven van schuldbewijzen, in feite soort nieuwe munt.

Misschien nog vorm van uitstel

Er ligt overigens naast een deal en een default ook nog  een derde optie op tafel, en dat is dat de deadline een stukje naar achter wordt geschoven en het geld wat Griekenland nog tegoed heeft onder voorwaarden in partjes wordt vrijgegeven.

De schuldeisers, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, hebben de afgelopen dagen meerdere keren aangegeven klaar te zijn met de vertragingstactieken van de regering van Alexis Tsipras. Zelfs de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, tot voor kort gezien als een echte duif, heeft openlijk geklaagd over de Griekse premier die beloften niet zou nakomen.

Het internationale Monetaire Fonds heeft inmiddels het onderhandelingsteam uit Brussel teruggehaald omdat er niets te onderhandelen viel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl